Da li je Dušan Tadić naš najbolji igrač u ovoj deceniji?

Karijera Dušana Tadića je uvek išla uzlaznom putanjom, ali je ozbiljno pitanje da li je mogla da ode još jedan stepenik više? Dušan u svojoj tridesetoj godini života igra najbolji fudbal! Doživeo je renesansu u Ajaksu i lider je jednog izuzetno mladog i perspektivnog tima. Da li je ovu formu mogao ranije da dostigne? Ili još bolje pitanje: da li je on u ovakvoj formi već duži period?

Od odlaska iz Vojvodine Tadić kreće da privlači pažnju. U prvoj sezoni za Groningen, u koji je došao za 1.1 milion evra, sa samo 22 godine, postiže 7 golova i beleži 18 asistencija. Te sezone je bio najbolji asistent lige. Druga sezona za nijansu slabija 7/11. U obe sezone on je igrao na levom boku i bio jedan od najboljih igrača Groningena. Zaista ne treba dalje istraživati da bi zaključili je Tadić bio u odličnoj formi.

Dobre igre nisu ostale neprimećene, Tvente je brzo reagovao i otkupio njegov ugovor za 5.5 miliona. Tadić je preseljen na desni bok, povremeno je igrao u sredini i na levom boku. Promena mu je prijala a forma ide uzlaznom putanjom. U sezoni 2012/2013 na 51 utakmici u svim takmičenjima, dolazi do sjajnih brojki. Postigao je 12 golova uz 15 asistencija. I kada se činilo da bolje od ovog ne može, desilo se suprotno. Nova sezona, forma i samopouzdanje rastu a brojke sve govore: 34 utakmice, 16 golova, 14 asistencija, dovoljno za najboljeg asistenta lige.

Za 4 godine u Holandiji postigao je 46 golova i zabeležio 64 asistencija. Ključ uspeha leži u činjenici da je Tadić dobio veliku slobodu u napadu. Razrešen defanzivnih zadataka mogao je maksimalno da se posveti napadu. U Tventeu je dobio lidersku palicu a samim tim i veliko samopouzdanje, koje je preduslov svakog uspeha kod fudbalera.

Sledi selidba u Englesku. Sautempton je izdvojio 14 miliona evra i doveo jednog od najboljih asistenata tog vremena. Mesto u prvih 11 je bilo zagarantovano. U prvoj sezoni na ostrvu odigrao je 37 utakmica uz učinak 5/9. I ako su brojke dosta manje u odnosu na period proveden u Holandiji , sezona je ocenjena kao uspešna. Nakon sezone privikavanja na engleski fudbal, Tadić se vraća u svoju prepoznatljivu formu. Sa 9 golova i 14 asistencija, Dušan je vodio svoj tim do 6. pozicije na tabeli. Opet je bio lider tima.

Naredne dve sezone su bile izuzetno turbolentne za ekipu Sautemptona. Prodat je veliki broj igrača, menjali su se treneri, a umesto borbe za Evropu počela je borba za opstanak. Za dve sezone Dušan je često je menjao poziciju u timu, treneri su mu davali čudne zadatke i oduzeta mu je sloboda u igri. Izostala je prepoznatljiva statistika pa je u dve godine zabeležio „samo“ 9 golova i isto toliko asistencija.

Sada u Ajaksu igra kao nikada do sada. Tadić ima novu poziciju. Pored standardnog levog krila, prvi put igra i kao najistureniji igrač i snalazi fenomenalno. Do sada je odigrao 40 mečeva za Kopljanike i postigao 26 golova uz 15 asistencija u svim takmičenjima. Dugo će se pamtiti sjajna rola protiv Real Madrida na Santijago Bernabeu, kada je namestio dva a postigao jedan gol. Do kraja sezone ima dosta utakmica, zaista je veliko pitanje do kojih će brojki stići.

Ne treba biti fudbalski ekspert pa da se zaključi da je Dušan Tadić igrač svetske klase. Zašto onda postavljamo pitanje o njegovim kvalitetima i da li je on najbolji nas igrač!?

Razlog je igra za reprezentaciju. I ako je za repku odigrao 61 meč, postigao 14 golova, plus 17 asistencija, utisak je da njegovi talenti nisu maksimalno iskorišćeni. Na klupi orlova su se ređali treneri koji nisu znali da postave igru. Neretko je naš savez eksperimentisao sa neafirmisanim trenerima, prodavali su se igrači preko državnog tima, pa je Tadić često bio guran široko na krilo bez puno slobode u igri.

Slavoljub Muslin je odmah prepoznao kakvog igrača ima u timu. Kompletnu igru je podredio Tadiću koji je nominalno bio desno krilo, ali sa puno slobode sa loptom. Redovno je ulazio u sredinu, šutirao, vodio i kreirao igru i brojevi nisu izostali. Od 20 postignutih golova u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, on je postigao 4 a namestio 8, tj učestvovao je u 60% golova naše reprezentacije.

Veliki je žal što Mladen Krstajić nije uvideo ko je naš najbolji igrač, pa je njegovu ulogu lidera ekipe preneo Sergeju Milinkoviću Saviću, što se ispostavilo kao loš potez. Utisak je da je Srbija mogla bolje, a ubeđen sam da bi sa Tadićem na čelu tima rezultat bio znatno bolji.

Pred velikim majstorom igre je još 3-4 sezone da upotpuni odgovor na pitanje o najboljem igraču Srbije. Obzirom da su njegovi aduti inteligencija i tehnika siguran sam da i reprezentaciji može još dosta da ponudi.

Da li je Tadić naš najbolji igrač trenutno, prosudite sami.