Da li je Jokanoviću prerano uručen otkaz?

Kada je Slaviša Jokanović 27. decembra 2015. godine preuzeo Fulam cilj je bio opstanak u Čempionšipu. Do kraja sezone Fulam je zabeležio po 6 pobeda i remija i 11 poraza, dovoljno za 20. mesto.

Samo dve godine su mu bile dovoljne da uvede tim u Premijer ligu. Očekivalo se da opstanak bude lako obezbeđen obzirom da je uloženo 112 miliona eura u nove igrače. Međutim, novac nije ulagan ravnomerno u sve linije tima a najmanje novca je uloženo u odbranu. Doveden je Alfi Mejson za 17 miliona evra a odigrao je samo 13 ligaških utakmica, LaMaršad je plaćen 4 miliona a Kalum Čembers je doveden na pozajmicu kao i Fosu-Mensah. Fulam je primio 61 gol na 27 utakmica, što ih čini timom sa najlošijom odbranom u ligi.

Nije Fulam loše krenuo. Napravili su par dobrih rezultata na startu, onda nesrećno izgubili par bodova, da bi sve krenulo nizbrdo. Ekipa je igrala sasvim solidno, oslanjali su se na snažnog Mitrovića, videli su se pomaci u igri ali nikako nisu uspevali da pobede. Nakon 8 utakmica bez pobede odlučili su se da dovedu Klaudija Ranijerija. Jokan je otpušten 14. novembra 2018. godine. To je bila prva promena trenera u sezoni.

Pod vođstvom iskusnog Italijana sakupilo se nešto bodova, upisane su 3 pobede, ali je opstanak i dalje daleko. Najviše brine način igre. Više se ne koristi snaga i visina Mitrovića, Širle i Babel igraju svoju igru kao da ih tim ne zanima, odsustvo kreativnosti na sredini terena je više nego primetno, a u odbrani duva promaja. Menjali su se defanzivci, ček njih devetorica, ali samo protiv Njukasla su uspeli da sačuvaju svoju mrežu.

Za razliku od uprave Fulama, Barnli je imao strpljenja za Šona Dajša, Kardif i dalje veruje Nilu Vornoku, Benitez je siguran u Njukaslu a svi pomenuti timovi su bili u sličnoj situaciji kao i Kotidžersi. Čak je i Mark Hjuz, koji se dugo borio za opstanak sa Sutemptonom, duže zadržao od Jokanovića, a poznato je da su Sveci igrali najgori fudbal pod Hjuzovim vođstvom.

Barnliju se strpljenje potpuno isplatilo. Dugo je tim bio u zoni ispadanja, mučili su se na startu sezone, ali u 2019-oj ne znaju za poraz. Nakon 5 pobeda i 3 remija zauzimaju 14. poziciju i gotov sigurno ostaju u ligi.

Usledili su otkazi Murinju, Davidu Vagneru i Klodu Puelu. Posebno je interesantan Puel koji već duže vreme „luta“ , a ekipa Lestera nikako da pokaže identitet.

Fulam je doveo 13 novih igrača pred početak sezone, veliki broj njih u poslednjoj nedelji prelaznog roka. Uklapanje 13 novih igrača je ozbiljan posao koji zahteva vreme. Utisak je da Jokanović nije dobio dovoljno vremena i da mu je poverenje prerano uskraćeno. Ostaće otvoreno pitanje da li bi i Fulam bio iznad crte da je naš stručnjak ostao na kormilu? Gotovo je sigurno da promena trenera nije urodila plodom i da će Fulam sledeće sezone igrati u nižoj ligi.