Da li je Real pogrešio prodajom Hakimija u Inter

Nakon dve sezone na pozajmici u Borusiji Dortmund, gde je ispekao svoj zanat na vrhunskom nivou u jednom od najboljih okruženja, Ašraf Hakimi izgledao je spreman da se vrati i unese svoje ime u prestižni startni sastav Real Madrida. Ili smo ipak samo tako mislili? Umesto toga, Real Madrid je odlučio da zaradi dok je gvožđe vruće i proda svoj mladi talenat Interu uz naknadu od oko 36 miliona funti. To govori o kraju Hakimijeve karijere sa Los Blankosima, što je ispraćeno iznenađenjem mnogih iz kluba – koji su ga doživljavali kao budućeg desnog beka.

Ovo nije prva rasprodaja mladog talenta u Real Madridu i sigurno neće biti poslednja, ali Los Blankosi bi u ovom slučaju mogli da se zabrinu brže nego ranije. Hakimi će, čini se, za razliku od prošlosezonskog pojačanja Neroazura Valentina Lazara, uspeti pod palicom Antonija Kontea u Interu. Serija A je savršena liga za Marokanca da nastavi sa regularnim vremenom igre, a sistem Konteove igre idealan je za Hakimijeve svestrane sposobnosti. Prirodna mu je bekovska pozicija, Hakimi je sposoban da igra na obe strane, ali i u napadačkim situacijama odlično. Lusijen Favr ga je uglavnom koristio kao desnog i levog krilnog beka u Borusiji Dortmund. Uspeo je da ostvari učinak od devet golova i 10 asistencija u svim takmičenjima ove sezone.

Konte slavno igra svoj fudbal sa krilnim bekovima. Osvojio je Premijer ligu u vreme treniranja Čelsija i tako proslavio mnoge igrače na toj poziciji. Na iznenađenje većine ljudi, Inter je potpisao Ešlija Janga u januaru 2020. godine, ali ako će igrati najbolju igru bilo gde u ovoj fazi karijere, to je sa Konteom u Italiji. Hakimi se po scenariju ne razlikuje. Uprkos tome što su on i Jang na suprotnim krajevima fudbalske karijere, njih dvojica će igrati sličnu igru i za Neroazure sledeće sezone. Marokanac će verovatno preuzeti ulogu prvog izbora za poziciju desnog krilnog beka u formaciji 3-4-3, ali njegova svestranost znači da može zameniti strane kad je to potrebno ili čak igrati potpuno na krilu.

Još jedan kvalitet koji Hakimi poseduje su njegovi pasovi. 21-godišnjak je u prethodnoj sezoni Bundeslige u proseku napravio 63 dodavanja po utakmici, sa uspehom od 85%. Ovaj podatak, u kombinaciji sa njegovom promenom tempa, omogućiće mu da se pomeri niz bok u Seriji A i postane pogodna opcija u podršci napadu, ako ga sam ne pokrene iz dubine. Ekipa Zinedina Zidana ima širok roster, a Dani Karvahal je ubedljivo najbolji desni bek u poslednjih nekoliko godina. Međutim, Španac puni 29. godina u januaru i verovatno je već na vrhuncu karijere. Iako možda još nije vreme da ide iz kluba, ipak ne bi bilo štete u maloj konkurenciji za njega u vidu Hakimija, nakon čega bi usledio postepeni prelaz tokom jedne ili dve sezone.

Zadržavanje Hakimija omogućilo bi bolju rotaciju i veću konkurenciju, što podstiče ekipu da se i dalje poboljšava. Inter je kupio Hakimija i pristaće da zadrži njegove usluge sve dok može. Njegovi nastupi mogli bi biti završni komad u slagalici koja bi im omogućila da ponovo uđu u novu eru dominacije ili bi mogli biti katalizatori da ga Florentino Perez ponovo potpiše za Real za par godina zbog prava preče kupovine. Naime, mediji pišu da bi Real mogao da vrati Hakimija u svoje redove ako bi izjednačio najvišu ponudu drugog kluba u periodu od 3 godine. Bilo kako bilo, Real Madrid je ovim transferom brzo unovčio svoje dete iz akademije, zalazeći unutar svoje zone komfora.