Da li Samardžić menja Tadića

Najveća snaga ali i najveći problem fudbalske reprezentacije Srbije je upravo Dušan Tadić. Nezamenljivi kapiten, napadač i kreator, pita se za veliku većinu napada našeg tima. Ako pogledamo statistiku možemo videti da je bio upleten u veliku većinu golova koji je naš tim postigao.

Bilo je primetno da kada je on na klupi naša reprezentacija ima problema sa organizacijom napada. Naša igra često deluje bezidejna. I zaista je sjajno što Srbija ima takvog majstora, nekog ko može da gura tim i da donosi sjajne rezultate. 

Međutim, šta ćemo kada Dule više ne bude igrao za naš tim, gde je rešenje? Mnogi vide rešenje u Lazaru Samardžiću, momka kojeg smo uspeli da otmemo nemačkom timu. Samardžić je debitovao za naš nacionalni tim i dobio neke bitne minute ali je utisak da nije pokazao ono što smo mi očekivali od njega. Hajp je bio velik, navijači su očekivali novog Tadića međutim, to se nije desilo! Zašto?

Problem leži u dve činjenice. Prva, samadžić nije tip igrača kakav je Dušan Tadić Tadić. Dule je igrao napadača, često odmah iza napadača ili nekog ko je ulazio sa boka direktno u centar. Sa druge strane, Lazar je fudbaler koji igra više na sredini terena i više se brine oko same organizacije napada. Suštinski rečeno on je neko ko igra celu jednu poziciju iza Dušana Tadića. Reklo bi se nešto imeđu Sergeja Milinkovića Savića i Dušana Tadića.

Na osnovu ovoga možemo videti da su naša očekivanja potpuno neopravdana. Lazar Samarčić je dobijao priliku da igra na poziciji koja mu nije primarna a od njega su se očekivale partije na nivou najboljeg našeg fudbalera u proteklih 10 godina.

Ono što treba da očekujemo jeste da nakon eura 2024 u Nemačkoj naš nacionalni tim promeni stil igre. Očekuje se da će Tadić, ako se ne penzioniše, onda da smanji broj minuta u našoj reprezentaciji. I to može da bude dobro jer bi u tom slučaju Dragan Stojković Piksi ili ako ga neko bude zamenio, morao potpuno da reorganizuje sistem igre naše reprezentacije. To bi značilo da mora da postavi Samardžića na centar na poziciju između Tadića i Sergeja Milinkovića Savića i da onda na osnovu njega dalje kreira igru od odbrane preko sredine pa do samog napada. Možda nam ovde upravo leži rešenje igranja sa dva napadača i kompletno promene sistema i vraćanja igranja sa četiri igrača pozadi.

U svakom slučaju jedna era, era Dušana Tadića se završava! Da li počinje era Lazara Samardžića? Saznaćemo nakon eura kada će naš tim svakako pretrpeti ozbiljne promene.

Autor fotografija: Marko Grbić