Dejan Stanković položio ispit

Kada je Dejan Stanković preuzeo Crvenu Zvezdu odmah se postavilo pitanje : da li je on dobro rešenje za klupu najtrofejnijeg Srpskog kluba? Da li može nastaviti uspešnu priču u Evropi koju je započeo Vladan Milojević. Moj odgovor je bio : odgovor ćemo dati krajem decembra.

Meni je jasno da na Balkanu svi žele sve i odmah! Da se posle 2 dobre partije igrač odma seli u Real Madrid , ali da bi dali što konkretniju i što tačniju ocenu moramo imati jake argumente.

Osvajanje titule koja je već bilo osvojena pod Milojem nije dovoljna. Promovisanje Nikolića ,Gavrića i Erakovića, rehabilitacija Njegoša, Gajića i Ivanića pokazuju da čovek zna da izvlači maksimum iz igrača ali ni to nije dovoljno. To je kompetenca koju svaki trener mora da ima. Ubedljiva jesenja titula u Super ligi Srbije daje nam za pravo da počnemo da pričamo o uspehu Stankovića, ali je opet premalo da bi se dala konačna ocena.

Međutim, kada se u obzir uzme evropska priča može se zaokružiti ocena. Istina , na početku je bilo dosta problema. Stiglo je dosta igrača, gore pomenuta šestorka nije bila 100% u pogonu a taktika i stil igre se tek gradio. I kao otežavajuća okolnost, koju ne smemo preskočiti, došla je Korona i nastala je panika, bilo je odsustva i najbitniji faktor igrala se jedna kvalifikaciona utakmica. Dva stepenika se preskočilo, međutim Omonija je izbacila Zvezdu iz Lige šampiona. Bila je Zvezda bolja, ređale su se prilike ali je ponestalo snage pred sam kraj meča. Ovde možemo uputiti prvu kritiku na račun trenera jer je (moje skromno mišljenje) trebao ranije izvršiti izmene. Gavrić je dobio priliku u 101′ i odmah zapretio protivniku. E sad, lako je sad iz stolice i tople sobe komentarisati! Utisak je da bi u dve utakmice Zvezda prošla dalje.

Na kraju kvalifikacija, preko Ararata se Deki kavifikovao za Ligu Evrope. Stigla nam je grupa po meri. Dobar Nemački klub, jak Belgijski i odličan Češki su protivnici sa kojima Zvezda može da se nosi. To je bio moj komentar. I tako je i bilo. Stanković je uspeo da tim uigra , pripremi taktiku i što je najbitnije pronađe plan B. 3 utakmice je igrao sa 4 a 3 utakmice sa 3 štopera što nam je pokazalo veliku agilnost tima. Dosta pokretljiv tim gde igrači bez problema menjaju pozicije u toku meča, pokrivaju kolegu i ne prezaju od oštrih startova.

Ekipa je izgradila karakter, Milunović je doslovno prebio Jusufa u zadnjem meču i na taj način pokazao ko je gazda na Češkom terenu! Za mene ovo je Dekijeva zasluga jer isti taj Milunović nije bio tako odvažan u predhodnim sezonama! Sve i jedan igrač zračio je samopouzdanjem i jasno se video pobednički mentalitet. Dupla pobeda protiv Genta je master rad mladog trenera. I ako su Belgijanci imali dosta kadrovskih problema ne sme se umanjiti uspeh i 6 bodova vrednih prolaza . Na kraju tri pobede , dve nerešene i jedan poraz su bili više nego dovoljni za prolaz dalje.

Koliko je Srpski fudbal napredovao i koliko je Crvena zvezda postala evropski klub govore i očekivanja navijača. Prošli izlazak iz grupe ispred Kelna je delovalo kao ostvarenje sna dok se na ovosezonski prolaz gleda kao na normalnu stvar! Pominje se pobeda u narednom kolu, polufinale pa čak i finale , naravno ne baš u ozbiljnom tonu, ali se pominje.

Da sumiram, Deki je nastavio tamo gde je Miloje stao. On koristi ozbiljna sredstva sa kojim uprava Zvezde raspolaže i koristi svaku priliku da pokaže da je dostojan mesta trenera Crvene Zvezde. Izuzev Omonije ne može se pronaći veća zamerka na njegov rad i za sada se može reći : Stanković radi odličan posao u Zvezdi!