Evropsko i Svetsko prvenstvo u Srbiji !?

Reprezentacija Srbije fss

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić se susreo sa ministrom omladine i sporta Bugarske Krasenom Kralevom, Rumunije Konstantinom Bogdanom Mateijem i zamenikom ministra sporta i kulture Grčke Jorgosom Vasilijadisom.

Tom prilikom potpisan je Memorandumu o razumevanju između Vlade Republike Srbije, Vlade Republike Bugarske, Vlade Republike Grčke i Vlade Rumunije radi osnivanja Inicijalnog organizacionog komiteta za podnošenje zajedničke kandidature za dva navedena velika fudbalska takmičenja. Ovo konkretno znači da bi ove četri države mogle postati domaćini Evropskog prvenstva 2028. ili Svetskog prvenstv 2030. godine u fudbalu!!!

Cilj Inicijalnog organizacionog komiteta biće da, uzevši u obzir zahteve po pitanju kandidature i postojeće nacionalne kapacitete pogledu ispunjenosti svih uslova, pripremi dosijee i dokumenta potrebna za kandidature, na osnovu zahteva UEFA i FIFA za organizaciju turnira. Takoreći, kreće se u prikupljanje papirologije i pravljenja strategije za kandidaturu.

Glavni razlog okupljanja četri države je tumačenje propisanih uslovi od strane FIFA i UEFA. Za kandidaturu je potrebno osposobiti 10 stadiona koji moraju ispunjavati evropske i svetske standarde. Pored infrastrukture i kvaliteta stadiona uslovi su sledeći:

☆ jedan stadion kapaciteta najmanje 60.000 mesta za sedenje;

☆ dva stadiona kapaciteta najmanje 50.000 mesta za sedenje;

☆ četiri stadiona ne manje od 40.000 sedećih mesta;

☆ tri stadiona ne manje od 30.000 sedećih mesta.

Srbija bi u slučaju dobijanja organizacije takmičenja koristila tri stadiona. U igri su stadioni Crvene zvezde (52.000) i Partizana (30.000), dok bi se treći stadion sagradio u međuvremenu. U pitanju je nacionalni stadion koji bi se sagradio u Surčinu, kategorije 4, dok još uvek nije poznat kapacitet sedećih mesta.