Klub ili firma

Fudbal se igra zbog publike , i to je tačno. Ali zbog koga postoji fudbal? Ili bolje da pitam „zbog koga postoje klubovi“? Dok mi obožavamo klubove, nerviramo se , pa i plačemo zbog njih , imam utisak da ih prosto zabole leva mošnica za nas.

Čelsi je odavno poznat kao klub koji je veoma negostoljubiva sredina za trenere ali su ovoga puta prevazišlo i sami sebe! Otpustili su jednu od najvećih klupskih legendi potpuno ne zasluženo! Frenk Lampard je dobio otkaz!

Ali hajde da prvo postavimo ključno pitanje: da li su se klubovi transformisali u firme? Da li im je profit iznad uspeha, kako gledaju na navijače? I najbitnije, da li i dalje smatraju fudbal za vitešku igru gde najbolji pobeđuju?

Tvrdo sam ubeđen da su klubovi postali firme kojima je profit ubedljivo najglavniji prioritet. To se najbolje vidi na primerima Mančester junajteda i Čelsija. Ključne odluke donose ljudi poput Vudvorda i Granvoskaje , koji se razumeju u fudbal kao i moj pokojni deda. Ali se zato razumeju u najbitniju stvar a to je novac.

I tako jedan Mančester, koji je bio strah i trepet celoj Evropi , sada je klub koji vredi najviše ali ne vredi ništa! Meni kao nekada velikom navijaču tog kluba, koji se oduševljavao Jorkom, Kolom, Kinom i nadolazećim Bekamom ,Gigsom i Skolsom ovaj trenutni tim se gadi. Gotovo da nemam emociju kad igraju.

A tek Čelsi, klub koji je odavno izgubi magiju i romantiku, dozvoli sebi da se tako ponese prema Frenku! Deluje tako hladno , kao kada otpustite molera zato što mu je pala jedna mrlja na vaš pod! I šta sada, novi trener će biti bolji? I on je sam svestan da je samo pitanje vremena kada će dobiti otkaz! I da li treba očekivati da se poveže sa klubom i navijačima? Ili je bolje da dođe , odradi posao , uzme lovu i zdravo! Da li se igračima isplati povezivati se sa svojim? Gde ide fudbal? Da li se isplati voleti ili je bolje biti samo nemi posmatrač!?

Na ova pitanja svako može sebi dati odgovor! Samo želim da skrenem pažnju vama koji od srca navijate za jedan od naša dva najveća kluba. Vi ih volite, živite za njih, nosite njihove majice , tucete se zbog njih a oni…? Verujem da ih zabole! Uprave su tu da obezbede novac i uticaj, sebi i svojim saradnicima. I dok mrzite onog druge boje upitajte se : da li oni ponekad sednu zajedno pa se dogovaraju oko podele plena?

Da li je Lampard zaslužio otkaz https://fudbalstar.rs/Tema/lampard-dobio-otkaz/