Koja je prednost Mejsona Grinvuda u odnosu na ostale napadače?

Nastupi Mejsona Grinvuda ove sezone pokazali su prednosti fudbalera koji se jednako služe sa obe noge, prvenstveno na pozicijama napadača i krilnih fudbalera. Tri od sedam najboljih napadača lige do sada pokazuju dobru raspodelu golova između levog i desnog stopala, a Džejmi Vardi je verovatno najzastupljeniji u pogledu završetaka akcija. Grinvud je, po procentima prolaza levom ili desnom nogom, drugi igrač koji je ujednačeno raspoređen u Junajtedu od onih koji su igrali preko 900 minuta. Osam golova Grinvuda ove sezone ustvari je uglavnom postignuto levom nogom, odnosno njih sedam i samo jedan desnom, ali njegova sposobnost da koristi obe noge čini ga teškim za odbranu i pruža mu više mogućnosti od drugih igrača.

Na primer, kada se gleda igra po strani, jasna prednost je kod igrača koji dobro koriste obe noge. Dok neki igrači sa lošom slabijom nogom, poput Arjena Robena, efektivno su u stanju ponoviti isti trik u vidu uvlačenja u sredinu i šutiranju jer su tako dobri u tome, poželjno je imati fudbalera koji sa obe noge igra podjednako dobro, jer to znači da defanzivci uvek idu na sreću. Napadač koji bolje koristi desno stopalo na desnom krilu može, kao bek prodirati po strani, uz aut liniju i još jednog odbrambenog igrača. Ako defanzivac može blokirati centaršut, napadač će pokušati da dobije duel sa njim uz pomoć brzine. Levonogo krilo na desnoj strani pokušaće da uđe unutra, kako ne bi centriralo slabijom nogom. Ali, u odgovoru, defanzivac može iskoristiti njegov položaj tela kako bi ispratio kretnju.

Ovo otvara širi ugao za šut ka golu, ali takođe znači da će napadač mnogo verovatnije naleteti na igrača ili će ga napasti drugi fudbaler koji se povuče da pomogne odbrani. Ali, u šesnaestercu, defanzivac može postati neuravnotežen. Stavljanjem veće težine na jednu nogu od druge, stvara se prilika za iskorištavanje prave vrste napada – a napadači koji su dobri sa obe noge poseduju sposobnost da upravo to učine, sa sposobnošću da pobede u duelu u bilo kom pravcu. Zato je verovatno da će defanzivci pokušati da ostanu ispred i napadati napadača poput Grinvuda, koji može i jedno i drugo, tako da se mogu brzo prilagoditi promjeni smera. Ali to znači da će takođe nagađati napadačeve namere i morati biti brži u reakcijama.

U sredini, postoji korist od činjenice da tu igra takav tip napadača. Ako se odbrambeni igrač suoči sa napadačem koji se kreće prema njema u centralnom položaju – a lopta je nepogrešiva – tada će oni gledati da izvrše blok ili zatvore uglove za šuteve. Ako je igrač desnonog, defanzivac će verovatno usmeriti levo rame prema lopti, pružajući širu i čvršću barijeru od nagiba desnog ramena, istovremeno držeći ruke u prirodnom položaju i van napadača. Ili, oni mogu ispružiti levu nogu prema desnom stopalu napadača, ali to je teška situacija – uz poremećen balans, defanzivac ne može lako da se vrati ako napadač povuče loptu na drugu nogu i šutira sa suprotne strane.

Oba ova defanzivna pristupa čine štoperu položaj iz kojeg je teško se vratiti ako se ne izvede na adekvatan način. Napadač koji koristi obe noge podjednako, ili zahteva od defanzivca da ne napada agresivno, što znači da je manje verovatno da će uspeti, ili – alternativno, prebacuje loptu na manje zaštićenu stranu. Obe jake noge Grinvudu takođe znači da mu ne treba da preteruje sa rolanjem lopte. Upoređujući ga sa ostalim desnim napadačima u Premijer ligi, isključujući one iz Volverhemptona, jer je njihov sistem totalno drugačiji, nekoliko stvari se ističe.

Prvo je da Grinvudovi golovi po utakmici nadmašuju ostale napadače na ovoj poziciji, ali i da je manje kreativan. Ipak, ono što je takođe interesantno je da on zauzima drugu poziciju po broju šuteva ka golu po utakmici, a pritom ima najmanje dodira i pravi najmanje uspešnih driblinga. To nije zato što je loš u driblingu; njegova uspešnost u procentima je najviša, ali ih ne forsira. Grinvud ima najbolji procenat uspešnih dodavna kada se gledaju obe noge od igrača na njegovoj poziciji, a sledeći Salah, ispred Pepea. Fudbaler Mančester junajteda je takođe najkonkretniji desni napadač u ligi.

Njegova spretnost znači da se brže može prilagoditi situacijama, da mu ne treba dodatni dodir da bi primio loptu na omiljeno stopalo i da mu ne treba puno komplikacija da bi došao u povoljan položaj. Ovo je velika prednost napadača koji koristi podjednako oba stopala i to je jedan od razloga zašto je Mejson Grinvud napravio veliki uticaj ove sezone.