Marko Rojs specijalista za propuštanje velikih utakmica

01.jula 2012. godine Marko Rojs prelazi u Borusiju Dortmund za 17 miliona eura kao jedan od najtalentovanijih igrača Nemačke. Brzonogi polušpic, sjajnog diblinga, razbijao je odbrane igrajući za drugu Borusiju i tako zaradio prelazak u Dortmund. Sa sjajnim igrama nastavio je i u Dortmundu.

Marko trenutno ima 29 godina, igra u životnoj formi i lider je svog tima sa 16 golova. Međutim, nije njegov put bio posut cvećem, naprotiv. Česte povrede su usporile njegovu karijeru. Po evidenciji sajta transfermarkt.com , Marko je propustio 111 klubskih utakmica zbog povreda. Maja 2016 se povukao sa terena zbog hroničnih problema sa preponama, pa je pauzirao do novembra iste godine. U tom periodu je propustio 17 utakmica. Druga velika povreda ga je zadesila, opet Maja 2017. godine. Tada je odsustvovao 220 dana i propustio 27 utakmica. Najveća žal ostaje za 2014-om godinom, kada je propustio preko 20 utakmica zbog raznih problema sa mišićima. Na kraju je morao propustiti svetsko prvenstvo u Brazilu koje je Nemačka osvojila pobedom protiv Argentine. On se povredio 6. juna na zagrevanju pred utakmicu sa Jermenijom.

Rojs trenutno zauzima drugo mesto liste strelaca u Bundes ligi, i nada se boljim danima. Velika želja mu je titula sa nacionalnim timom pa se nada da će biti učesnik nekog sledećeg nacionalnog takmičenja. Za nacionalni tim Nemačke odigrao je 37 utakmica i postigao 10 golova.

I pored učestalih povreda Marko može da se pohvali impresivnom karijerom. Na 430 utakmica upisao je 184 gola i 104 asistencije. Ukoliko ga zdravlje posluži , mogao bi znatno uvećati brojke i ostaviti dublji trag u svetskom fudbalu.