Piksi pozvao nove snage

reprezentacija srbije

Dragan Stojković Piksi objavio je spisak fudbalera koji će se suprotstaviti Rusi i Kipru u prijateljskim utakmicama. Ovo će biti jedna od poslednjih provera pred Evropsko prvenstvo koje se ove godine igra u Nemačkoj. Obe utakmice naša reprezentacija će odigrati u gostima što je velika žal obzirom da nećemo imati priliku da ih zvanično ispratimo na Euro.

Pored standardnih reprezentativaca Piksi se odlučio da pozove neka nova imena, kako bi se uverio u širinu kadra kojim raspolaže. Što se tiče odbrane imamo dva nova igrača. Gajić je dobio priliku nakon odličnih partija u Rusiji. Ovaj momak je dugo važio za perspektivu ali se u jednom periodu svoje karijere izgubio što zbog povreda što zbog loših okolnosti u privatnom životu. Bitan je njegov poziv jer već duže vreme kuburimo sa desnim bekom, pa bi on mogao da bude jedno od rešenja na toj poziciji, uz Kostu Nedeljkovića koji bi trebao u narednom periodu da izgradi svoju karijeru. Postoji mogućnost da dobijamo opciju da igramo sa četiri igrača u zadnjoj liniji. 

Pozvan je i mladi štoper Milana Jan Karlo Simić. Dobio je ove sezone priliku da debituje za A tim Milanskog velikana i pokazao da poseduje kvalitet. Bitno je da skupimo što veći broj igrača koji mogu da igraju za našu reprezentaciju, obzirom da nismo zemlja sa ogromnom populacijom, tako da nam je svaki talenat izuzetno bitan. Pomoć u zadnjoj liniji je svakako dobrodošla. 

Dodao bi i povratak Matije Nastasića koji se ustalio u timu Majorke igra odlično. Kod Nastasića nikad nije bio upitan kvalitet već njegov kontinuitet. Nažalost povrede su unazadile karijeru koja jeste na ok nivou, ali je utisak da je ovaj momak mogao mnogo bolje. 

Izvor: Wikimedia

Najveća iznenađenja Piksi je doneo na poziciji zadnjeg veznog. Zbog velikog broja povređenih igrača na toj poziciji odlučio se da pozove Sašu Zdjelara i Srđana Mijailovića (30g). Zdjelar već duže vreme igra odlično u Rusiji i mogao bi da bude jedno od rešenja na sredini terena. Sa druge strane Mijailović igrao u Zvezdi i već se nalazi u poznim godinama pa je za mene lično ovo najveće iznenađenje na ovom spisku. Mijailović igra veoma dobro, međutim ne znam koji su planovi u budućnosti sa njim, obzirom da bi mogao da pomogne u ovom i eventualno sledećem ciklusu. U svakom slučaju lepo je videti igrača iz Superliga Srbije da je dobio poziv za okupljanje nacionalnog tim.

Samet Baždar je još jedno novo ime na spisku. Mladi napadač Partizana igra odlično u drugom delu sezone i pravo je osveženje za tim Igora Duljaja. Stekao sam utisak da bi zbog svoje svestranosti mogao da bude rešenje u igri sa dva napadača. Videli smo da odlično igra i na travi i u vazduhu, da je tehnički veoma dobro potkovan, ima viziju, zna da doda, zna da se zagradi a pokazao je da može biti opasan i po gol protivnika. U zadnjoj utakmici Partizana sakupio je čak šest ključnih pasova, što je čak i za veznog fudbalera velika cifra a za napadača pogotovo bitna. 

Kompletan spisak se nalazi u nastavku

Golmani: Vanja Milinković-Savić, Predrag Rajković, Đorđe Petrović, Mile Svilar

Odbrana: Nikola Milenković, Erhan Mašović, Jan-Karlo Simić, Strahinja Eraković, Milan Gajić, Matija Nastasić, Strahinja Pavlović, Srđan Babić, Aleksa Terzić, Filip Mladenović

Vezni red: Saša Lukić, Nemanja Maksimović, Sergej Milinković-Savić, Saša Zdjelar, Srđan Mijailović, Andrija Živković, Mijat Gaćinović, Lazar Samardžić, Filip Kostić, Dušan Tadić

Napad: Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović, Luka Jović, Petar Ratkov, Samed Baždar

Izvor: FSS.rs