Portugal – Srbija , šta nas očekuje

Večeras u 20 i 45 se igra meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Naša selekcija gostuje Portugalu, i imaće priliku da dođe do prvih bodova u borbi za Euro.

Fernando Santos je na konferenciji za medije izjavio da imaju puno samopouzdanja pred utakmicu sa Srbijom i još dodao:

Od starta sam pričao da nam je ovaj meč važan bez obzira na ishod sa Ukrajinom. I pre nam se dešavalo da krenemo loše, pa da posle „upalimo“ i pobedimo sve ostale utakmice. Tako je bilo u prošlim kvalifikacijama, nadamo se da će i u ovim. Samopouzdanje nam ne fali, u poslednjih 18 utakmica imamo 16 pobeda, remi i poraz, rekao je Santoš.

Na pitanje da li će biti izmena u odnosu na meč sa Ukrajinom, rekao je da je pod znakom pitanja Žoa Feliks i nastavio:

Ako ih bude, biće zbog umora i fizičkog stanja igrača, ne zato što nismo pobedili u tom meču. Srbija nije igrala utakmicu pre dva dana, kao mi, odmornija je.

Ruben Dias, koji je igrao zajedno sa Lukom Jovicem u Benfici, misli da je Srbija slična Ukrajini, da igra na posed i da odlično otvara prostor. Takođe je dodao da je Srbija bolji tim od Ukrajine.

Na pitanje šta misli o Joviću odgovorio je:

Igramo protiv Srbije, ne protiv Luke Jovića. Fokusirani smo na kolektiv, a Srbiji je najjači adut upravo timska igra. Ipak, najvažnije je da gledamo sebe i ispunmo ono što se od nas očekuje.

Mladen Krstajić je održao konferenciju za medije i istakao da je ekipa u dobrom raspoloženju, Ali da je Portugal favorit.

Cenimo Portugal, to je izuzetno kvalitetan rival, ali se ne bojimo. Bićemo oslabljeni, međutim, protiv Nemačke smo pokazali kvalitet. Atmosfera je dobra, nadamo se najboljem. Oni su pod pritiskom, ali smo i mi, pošto se igra za bodove, rekao je Krstajić.

Pitali su Krstajića da li će slediti model igre Ukrajine, koja je odolela Portugalcima u prvom meču:

Ukrajina ima svoj model. Nećemo gledati druge, već samo da se što bolje spremimo. Upoznati smo i sa našim, ali i sa njihovim manama i želimo da ih nađemo što je više moguće. Uvereni smo u sopstveni kvalitet, želimo da odigramo najbolje moguće i budemo maksimalno koncentrisani. Model iz Nemačke je ono čemu težimo. Želimo Evropsko prvenstvo posle 20 godina, odgovorio naš selektor.

Naravno, glavno pitanje je bilo o Ronaldu,

Imamo neke ideje i metode kako da pokušamo da ga zaustavimo, ali vrlo je teško analizirati takvog igrača i takvu zvezdu. Ipak, u pitanju je možda i najbolji igrač na svetu, tako da je suvišno bilo šta komentarisati.

Medijima se obratio i Dušan Tadić koji je rekao da mu je sve jedno na kojoj će poziciji igrati, i istakao da je rezultat ekipe najbitniji. Dodao je da je ovo jedno od najtežih gostovanja, ali da se nada dobrom rezultatu, kao i plasmanu na Euro.

Uroš Spajić će verovatno igrati u tandemu sa Milenkovicem na poziciji štopera.

Važna utakmica za nas jer u velikoj meri rezultat može da odrediti dalji tok kvalifikacionog ciklusa. Ne treba trošiti reči o kvalitetu reprezenacije Portugala koja pritom igra pred svojim navijačima. Očekujem neizvesnu utakmicu, ali verujem da imamo kvalitet da ostvarimo dobar rezultat. Ronaldo pravi veliku razliku, ali analiziračemo ih, dobiti smernice, na kojin način da se postavimo i suprotstavimo i kako da im naudimo. Svaki detalj je važan i može da prelomi meč. Siguran sam da ćemo se dobro spremiti i znati da odgovorimo na pritisak.

Spajić je u nastavku istako zašto je bitan meč sa Portugalom:

Pobeda u ovakvoj utakmici te odmah stavlja u prvi plan i menja kompletan pogled na grupu. Svi smo svesni toga, a imajući u vidu veliku želju igrača da se plasiramo na Evropsko prventsvo, siguran sam da ćemo svi igrati sa velikim motivom i nadam se dobrom nastupu.

Portugal je protiv Ukrajine igrao samo 0-0 , tako da moraju da jure pobedu protiv Srbije. Pretpostavljam da će biti dosta prostora za kontre i da tu treba da tražimo svoju šansu. Gereiro i Konselo igraju veoma visoko i ofanzivno, tako da ostaje dosta rupa i prostora koje moramo iskoristiti. Imali smo dva dana više za odmor, samim tim i više vremena da se pripremimo za ovaj meč.

Bez obzira što svi smatraju Portugalce za favorite, verujem da možemo odigrati dobro i doći do do pozitivnog rezultata.