Srpski klubovi u Evropi sledeće sezone

Do kraja prvenstva Super liga Srbije ostala su nam još dva kola. Crvena Zvezda je odavno obezbedila titulu ali je borba za drugo mesto i za mesta koja vode u kvalifikacije za evropska takmičenja veoma zanimljiva.

Za početak trebamo sačekati finale Kupa Srbije. Ukoliko Crvena Zvezda osvoji kup i samim tim duplu krunu, onda će treće mesto biti jako jako bitno. U suprotnom ,ukoliko Vojvodina osvoji kup Vojvodina bi išla u kvalifikacije za Ligu Evrope a eventualnim ispadanjem iz tih kvalifikacija bi imala zagarantovano mesto u grupnoj fazi Liga konferencije.

Borba za drugo mesto između Partizana i Tsc-a se veoma zakomplikovala. Delovalo je da će Partizan bez većih problema osvojiti to drugo mesto, međutim serija veoma loših rezultata dovela je do toga da razlika između Partizana i Tsc-a bude samo dva boda

Da sumiramo Crvena Zvezda ide u kvalifikacije za Ligu šampiona put šampiona, odnosno lakši deo kvalifikacija, dok bi drugoplasirani, u ovom slučaju Partizan, išao takođe u kvalifikacije za Ligu šampiona ali bi išao u taj takozvani ne šampionski put gde ga mogu sačekati ekipe iz Nemačke, Engleske i tako dalje.

Ono što je jako zanimljivo jeste da ta druga pozicija ne nosi zagarantovano mesto u grupnoj fazi bilo kog evropskog takmičenja. Ukoliko klub ispadne u prvom kvalifikacionom krugu za Ligu šampiona ide u kvalifikacije za Ligu Evrope a ukoliko i tu ne napravi uspeh i ispadne iz tih kvalifikacija sledeći korak je takmičenje u kvalifikacijama za Ligu konferencija. Suštinski, ukoliko bi drugoplasirani izgubio tri dvomeča ostao bi bez grupe faze evropskog takmičenja.

Sa druge strane ukoliko Crvena Zvezda osvoji kup a Tsc bude trećeplasirani ,kao što sam rekao,Tsc bi imao zagarantovano mesto u Ligi konferencije. Iz ugla Tsc-a deluje mi da je za njih mnogo bolje da ostanu na tom trećem mestu i navijaju za Crvenu zvezdu u Kupu, kako bi još jednom igrali grupnu fazu evropskog takmičenja jer sa druge strane, ukoliko budu drugoplasirani, postoji velika verovatnoća da ostanu bez Evrope.

Za četvrto i peto mesto se bore tri tima. Radnički je zaista iznenadio ove sezone i igra veoma dobro dok ih u stopu prate Vojvodina i Čukarički. Vojvodina ima lepu priliku da kroz osvajanje kupa obezbedi direktan plasman najmanje u Ligu konferencija ali treba biti iskren i reći da će motiv Crvene zvezde koja igra fantastično ovog proleća biti osvajanje duple krune pa je onda realnija opcija da Vojvodina kroz takmičenje obezbedi četvrtu ili petu poziciju kako bi išla u kvalifikacije za Evropu.