Zrenjanin dobio novi ženski fudbalski klub – ŽFK Proleter

Prvim treningom održanim pre dva vikenda na malom travnatom terenu Gradskog Stadiona u Karađorđevom Parku zvanično je počeo sa radom novi ženski fudbalski klub u Zrenjaninu „ŽFK PROLETER .“, a prvu prijateljsku utakmicu nakon početka odigrale su prethodnog vikenda sa devojkama novog Prvoligaša „ŽFK MOSKVE “ iz Novog Sada

Klub je nastao sa željom da Zrenjanin kroz koju godinu ponovo ima Proleter u Superligi. Ovog puta to će pokušati devojke koje su istračale na teren i pokazale da su željne fudbala i pune samopouzadanja. Igračice su zvanično pozdravili i predsednik kluba Aleksandar Antanasijević, i članovi uprave podpredsednik Goran Filipov, Marko Miškeljin, legenda Proletera Miloš Vidović, Tomislav Arsenac, Nikola Stojković i Goran Cvijetić.
U takmičenje će se uključiti od Druge lige, ali već imaju šampionske ambicije i u planu da zaigraju i u Prvoj ligi za žene. Na prvom treningu svi su im poželeli sreću, a Zrenjaninci, poklonici najveće sporedne stvari na svetu, očekuju za koju godinu i prave derbi utakmice sa ekipama iz Superlige.

Formiranje kluba u ženskom fudbalu sa imenom koje koliko obavezuje, toliko i obećava je dokaz da u Zrenjaninu ima devojčica koje su svoje sportske uzore pronašle u najzvučnijim fudbalskim imenima muškog i ženskog fudbala sa željom da trčanje sa loptom sa drugovima zamena dresovima novog kluba i igrom pred publikom.

Prvoj prozivci igračica i na prvom treningu bilo je 16 igračica koje su kandidatkinje za prvi tim, ali su se njima pridružile i devojčice, bilo ih je 22, koje su članice mlađih kategorija kluba.

– Pre svega hteli bih da se zahvalimo Amiru Teljigoviću koji je do sada bio jedini tako reći čuvar vatre i duha Proletera na Gradskom Stadionu u Karađorđevom Parku. Zahvalni smo i na njegovoj punoj podršci i savetima koje smo dobili. Očekujemo da ćemo saradnjom ova dva kluba ojačati fudbal u Zrenjaninu.
Pripreme za novu sezonu smo počeli, a u takmičarski pogon se uključujemo sredinom septembra. Počinjemo sa drugom ženskom ligom, ali se iskreno nadam ćemo za koju godinu stići do Super lige za žene. Formiranjem novog kluba u Zrenjaninu se pruža više mogućnosti devojčicama i devojkama da zaigraju fudbal, a interesovanje dece je veće od očekivanog. Trenutno u takmičarskom pogonu imamo 16 zrelih igračica koje su već igrale za klubove i takmičile se, ali su tu i nove, mlade snage, željne dokazivanja, a koje treniraju za mlađe kategorije. Cilj nam je da za par godina dođemo do Super lige za žene, a po raspoloženju igračica to neće biti težak put – rekao je predsednik kluba Aleksandar Antanasijević.

-Srce mi je puno kada sam video da ovoliko devojaka i devojčica igra fudbal – rekao je Marko Miškeljin član uprave kluba, pozdravljajući fudbalerke novog kluba. -Ovo je trenutak pobede kako ženskog fudbala, tako i sporta uopšte. Na ovaj način se stvara zdrava takmičarska konkurencija, a najsrećniji bih bio kada bi svaki grad u Srbiji imao ženski fudbalski klub.
Ova rečenica i te kako ima utemljenje u stvarnosti jer devojčice koje su juče istrčale na teren, pre svega, vole fudbal, a kada ima ljubavi i talenat lakše dođe do izražaja, ali se brže i uči
Na utakmici prethodnog vikenda sjajna partija u Karađorđevom Parku protiv ŽFK Moskva Novi Sad.
Rezultat utakmice je bio 0:0 protiv bolje rangirane ekipe kojoj je ovo bila generalna proba pred početak prve lige. Sjajne bravure na golu videli smo od sigurno najbolje igračice na terenu golmana Maje Ubović prošle godine najboljeg golmana Prve lige Srbije. Sjajne su bile i iskusne igračice Sofija Gabrilović i Mima Nikolić kapiten ekipe. Sve igračice su dale 100% i ozbiljan talenat i kvalitet.