Da li Liverpul zaslužuje trofej Premijer lige?

Prošlo je 14 godina od poslednje velike titule Liverpula. Davne 2005.godine u spektakularnom finalu su pobedili Milan, nakon bolje izvedenih jedanaesteraca, kada su osvojili Ligu Šampiona. Premijer Ligu su zadnji put osvojili 1990 godine, i gotovo sa se malo ko seća tog uspeha.

Danas svedočimo stvaranju nekog novog Liverpula , u koji je uloženo dosta novca. Plan je jasan, radi se dobro, doveden je trener za duge staze a i pogađa se sa pojačanjima. Da li će to biti dovoljno za osvajanje lige? Mančester Siti ih prati u stopu i trenutno je razlika u 1 bodu.

Redsi su do sada osvojili 70 bodova, ali je pravo pitanje koliko su bodova dobili na poklon? Setimo se pogotka protiv Evertona u 96′, nakon greške Pikforda. Brajton su oba puta pobedili sa 1-0, a neretko su pobeđivali i ako nisu stvorili pravu šansu. Da budemo pravedni to i jeste razlika između šampiona i drugoplasiranog. Sreća i po koji poklon, igra na rezulta, mogu napraviti ozbiljnu razliku između dva kluba.

Mančester Siti igra dosta agresivnije , sa više napadačkog potencijala. U prilog tome govore dve pobede više i 12 postignutih pogodaka više u odnosu na rivala. Građani su primili 5 golova više , što takođe govori o stilu igre.

Oba tima su u protekla dva transfer perioda veliki novac uložili u odbrane. Liverpul je doveo Alisona, VanDajka, Robertsona,Fabinja i Kejtu, dok je Siti uložio novac u Stonsa, Laporta, Mendija, Vokera i Edersona. Upravo su odbrane napravile razliku u odnosu na ostatak lige. Sledeći pratilac je primio duplo više golova od Liverpula.

Gde je onda razlika između Sitija i Liverpula? Ko zaslužuje više titulu? Alison-Ederon, nema velike razlike, vrhunski odbrambeni igrači i fantastični bekovi igraju za oba kluba. U veznom redu postoji razlike ali se ne može reći da jedan klub odskače. Salah-Sterling, Mane-Sane, Firminjo-Aguero, procenite sami. Kada bi se računalo 11 na 11 sitne nijanse bi odlučivale.

Ključna razlika između dva kluba leži u dužini klupe. Liverpul može da se pohvali širim veznim redom. Vajnaldum, Fabinjo, Milner, Henderson, Kejta uz nestandardnog Lalanu odlično pokrivaju vezni red, i nadoknađuju nedostatak povređenog Oxa Čemberlena. Sa druge strane Fernandinjo, DeBrujne, Gundogan i David Silva drže 3 pozicije. Delf i mladi Foden uskaču po potrebi ali u momentima kada je Farnandinjo povređen Gvardiola nema rešenje na poziciji zadnjeg veznog.

U napadu je druga priča , Pep može da se osloni na Mareza, Bernardo Silvu i Žezusa, koji koriste svaku priliku koja im se ukaže. Sva trojica učestvuju u rotaciji i igraju ozbiljne uloge u timu. Klop je sa druge strane osuđen da veruje svojim prvim opcijama. Šaćiri je u jednom delu sezone bio pravo osveženje , ali se kasnije uklopio sa Staridžom i Origijem, koji ne uspevaju da uhvate ritam i pomognu ekipi kada je to najpotrebnije. Staridž je doneo bod protiv Čelsija a Origi 3 protiv Evertona u prvom delu sezone i to je sve što smo videli od njih dvojice. Utisak je da kad Salah i Mane nemaju svoj dan Liverpul nema pravo rešenje.

Da li će veći izbor napadača Mančester Sitija biti dovoljan za titulu, ili će dužina veznog reda Liverpula biti dovoljna da nadoknadi manjkavost u napadu pravo je pitanje? Psihološka stabilnost klubova je takođe različita. Pep je rođeni pobednik koji zna kako se osvajaju veliki trofeji. On već ima titulu sa Građanima i neće biti veliki neuspeh ako ove godine ne osvoji ligu. Klop je gubio titule i deluje da se ne snalazi pod pritiskom Liverpulovih neuspeha u proteklim godinama. Dugo se čeka titula na Enfildu i upravo taj pritisak može da veže noge igračima.

Ko će osvojiti pehar Premijer lige pravo je pitanje. Sigurno je da oba tima zaslužuju prvo mesto i da će presuditi nijansa. Koji trener bolje iskoristiti svoje adute taj će se na kraju radovati. Do kraja je ostalo još 9 kola, a nama ostaje da uživamo u veoma interesantnoj trci za titulu.