Uspeh počinje sa trenerom, Real, Junajted i Bajern na početku uspeha

Polako prolazi turbolentni perioda u fudbalu kada su prebogati šeici i naftši počeli da se igraju fudbal menadžera uživo, i kada su nekotrolisano trošili milijarde za dovođenje igrača. Sada je postalo jasno da se uspeh ne može kupiti i da bez ozbiljnog sistema nema ozbiljnih i kontinuiranih uspeha.

Mančester Siti je taj problem rešio dovođenjem Pepa Gvardiole. Istrpeli si ga u periodu prilagođavanja, kada rezultati nisu bili na očekivanom nivou, dobio je punu slobodu u kreiranju tima i sada se može reći da su najstabilniji klub u premijer ligi. Smeši im se druga titula za redom , a sve su ozbiljniji takmac u Ligi šampiona.

Istim putem kreće i Real Madrid. Nakon što su se kockali u ovoj sezoni, pustivši Ronalda i Zidana, bez ozbiljnog pojačanja, vraćaju se na pravi put. Ponovo su vratili čoveka koji im je doneo tri titule LŠ-a, i koji je prošle sezone otišao upravo zbog kadrovske politike. Naravno, Zizu je tražio garancije da će se obezbediti dovoljno sredstava za nove igrače , jer bi u suprotnom prošao kao i Lopategi. Prema najnovijim podacima Zidan će imati na raspolaganju 500 miliona eura( oko 750m je zarađeno prošle sezone). Navodno taj novac će koristiti za dovođenje Mbapea , Azara i Pogbe. Iskreno, ne verujem da će PSG prodati mladog Francuza, dok Pogba neće želeti da napusti Mančester Junajted, obzirom da ima punu slobodu i ključnu ulogu u timu. Azar je realna opcija , i zaista bi bio lud kada bi ostao u Čelsiju. Azar bi koštao do 100m, tako da ostaje 400m za druge igrače.

Neće Real žuriti sa pojačanjima. Pažljivo će pratiti tržište i čekati pravu priliku. Siguran sam da nemaju veliku ambiciju za sledeću sezonu, i da će je iskoristiti za građenje tima. Bitno da je sistem uspostavljen a rezultati će doći sa dobrim radom.

Bajern odavno koristi pravi sistem rada a Uli Henes važi za mozak Bajerna. Ekipa je bila spremna za renoviranje još prošle sezone , ali su se Bavarci odlučili za promenu trenera. Doveli su mladog stručnjaka , sačekali godinu dana da se prilagodi, istrpeli zaista loše rezultate na početku sezone, stali iza trenera kada su iskusni igrači odbijali saradnju, i sad renoviranje može da počne. Žargonski rečeno, uradili su jake temelje za budućnost. Imaju trenera za duge staze, znaju koju će taktiku preferirati pa je sad vreme za nova imena.

Već su dovedeni Pavar i Lukas Hernandez, obojica sličnog kalibra, snažni bekovi koji mogu da igraju i na mestu beka i na mestu štopera, a gle čuda , jedan na levom a drugi na desnom boku! Otpočeli su napad na mladog super talentovanog Haverca, pominju se Pepe iz Lila i naš Luka Jović. Projekat je započet, a rezultati će se očekivati u narednim godinama. Siguran sam da će Bajern nastaviti apsolutnu dominaciju u nemačkom prvenstvu.

Cini se da je i Mančester Junajted rešio da promeni ploču. Već duži period se sve vrti oko novca, pa je rezultat u drugom planu. Poznato je da Vudvord dovodi finansijski isplative igrače i da ne mari previše za klupske neuspehe.

Sada je postavljen Solšer , miljenik navijača i čovek koji polako vraća stari sjaja kakav je krasio đavole pod vođstvom sera Aleksa Fergusona. Potpisan je ugovor na 3 godine ali je pitanje koliko će Norvežanin dobiti slobode. U kom će pravcu krenuti klub sa Old Traforda ostaje da se vidi.

Konkurencija je nikad jača, dostupnih igrača na tržištu je sve manje, novac polako gubi moć pa će klubovi morati da pametnije grade svoje timove. Ekipe poput Rome i Ajaxa koji ulažu u svoje omladinske pogone i kupuju mlade igrače u povoju, uspevaju da se nose sa bogatim konkurentima. Roma je igrala polufinale LŠ-A, dok je Ajax ove godine izbacio Real Madrid.

Čini se da dolaze bolja vremena za fudbal.