10 najskupljih tinejdžera u istoriji fudbala

Lov na mlade talente je najjeftiniji način stvaranja igrača. Međutim, ponekad je za pravog igrača potrebno izdvojiti pravo bogatstvo, i ako je on na početku karijere. A da li je opravdano ulagati ogroman novac u tinejdžera, procenite sami. U nastavku je lista najskuplje plaćenih tinejdžera, koji su napravili ili još uvek grade svoje karijere.

10. Romelu Lukaku

Lukaku je prešao iz Anderlehta u Čelsi za 15 miliona evra. I ako nije dobio pravu šansu , uspeo je da se kroz Everton domogne Mančester junajteda. Čelsi je od njega zaradio 20m kada ga je prodao Evertonu za 35 miliona eura.

9. Džon Obi Mikel

Još jednom je Čelsi dao ogroman novac za tinejdžera. Mikel je plaćen 20m Norveškom Linu. Za Čelsi je odigrao preko 300 utakmica za 11 godina, koliko je proveo u klubu. Iz Čelsija je otišao u Kinu kao slobodan igrač.

8. Serhio Aguero

Pravo iz Idempendientea stigao je kao zamena za Fernanda Toresa. Plaćen skoro 22m eura Aguero je bio projektovan za prvu zvezdu ekipe. U Madridu je proveo 5 godina, bio glavni igrač tima, da bi 2011 prodat Mančester Sitiju za 40m.

7. Aleksandre Pato

2007 ga je Milan platio 24 miliona Brazilskom Internacionalu. Počeo je sjajno, ali se kasnije uortačio sa Ronadinjom, koji ga je umesto driblinzima učio kako se kvalitetno partija. Na žalost, nije uspeo da ispuni očekivanja i postane jedan od najboljih napadača sveta, a Milan je uspeo da povrati 15m prilikom njegove prodaje Koreintijansu.

6. Serhio Ramos

Sevilja je od Real Madrida dobila 27m na ime obeštećenja za golobradog Serhia Ramosa. Nema potreba da se troše reči na ovog momka. Za 14 godina postao je prava legenda kluba.

5. Antonio Kasano

Mladi napadač, sa ulica Barija stiže u Rim, da igra rame uz rame sa Frančeskom Totijem. Roma ga je platila Bariju 28.5m eura. Za tu sumu dobila je problematičnog napadača kojeg je nakog 4 godine prodala Real Madridu za 5.5m

4. Markinjos

Roma je u ovom slučaju dobro prošla kada je Markinjosa prodala PSG-u za 31m evra. On za sada opravdava uložen novac, a vreme će pokazati da li je investicija bila pametna.

3. Anderson

Kada je iz Porta u Mančester stigao za 31.5 miliona eura , činilo se da je Aleks Ferguson dobio kreativca za duge staze. Međutim, ispostavilo se da je njegova kreativnosti okrenuta ka ženama , piću i kocki, pa se Anderson nakon 8 godina i pozajmice, oprostio od Đavolskog dresa. Otišao je kao slobodan igrač nakon svega 159 utikamica.

2. Vejn Runi

Legenda Mančester junajteda je plaćena Evertonu 37 miliona evropskih novčanica. Za 13 godina postigao je preko 250 golova za Đavole. Mislim da je dovoljno rečeno.

1. Luk Šou

Nakon sjajne sezone u Sautemptonu usledio je transfer u Mančester Junajted. Na žalost desio se težak prelom noge, pa je usledila dvogodišnja stagnacija. Luk trenutno igra odlično, tako da će vreme pokazati da li je 37.5 miliona evra i titula najskupljeg tinejdžera opravdana.

Svaki transfer je kocka, a investiranje ogromnog novca u tinejdžera se može nazvati ekstremnim sportom. Koji je od ovih transfera opravdan procenite sami.

Podaci preuzeti sa transfermarkt.com