Alijans arena

Allianz Arena, smeštena u Minhenu, Nemačka, jedan je od najprepoznatljivijih fudbalskih stadiona na svetu. Izgrađena je 2005. godine kao domaćin dva poznata nemačka kluba – Bayern Minhena i TSV 1860 Minhena. Stadion je otvoren uz trošak od oko 340 miliona evra, a glavni sponzor i nosilac imena je osiguravajuća kompanija Allianz.

Izvor:picryl

Ova impozantna sportska arena ima kapacitet od preko 75 hiljada mesta i karakterističnu spoljašnju fasadu obloženu ETFE panelima koji omogućavaju promenu boje i stvaranje različitih svetlosnih efekata. Fasada se može osvetliti u različitim bojama, stvarajući spektakularan prizor tokom noćnih utakmica. Allianz Arena postala je simbol modernog dizajna stadiona i postignuća u inženjeringu. Takođe, stadion ima kapacitet od preko 75 hiljada mesta, a karakteristična kupola čini je jednim od najprepoznatljivijih sportskih objekata na svetu.

Izvor: flickr

Unutar stadiona, posetioci mogu uživati u vrhunskim sadržajima, uključujući restorane, prodavnice suvenira i muzej posvećen istoriji Bayern Minhena. Atmosfera tokom utakmica je električna, a navijači stvaraju nezaboravne trenutke podrške svojim timovima. Zanimljivo je napomenuti da je Allianz Arena prvi stadion na svetu koji je u potpunosti osvetljen LED rasvetom, čime se postiže bolja energetska efikasnost.

Izvor: flickr

Ova moderna ikona nemačkog fudbala ostavlja snažan utisak kako svojim spoljašnjim izgledom tako i nezaboravnim sportskim iskustvima koje pruža svojim posetiocima.

Naravno, ove godine će se Evropsko prvenstvo igrati i na ovom stadionu. Pored 4 utakmice grupne faze, na Alijans areni će se igrati osmina finala i jedna polufinalna utakmica.

Izvor: wikimedia

Naša fudbalska reprezentacija će odigrati dve utakmice na ovom prelepom stadionu. 20.06. ćemo odmeriti snage sa Slovenijom dok ćemo 25.06. igrati poslednju utakmicu u grupi protiv Danske.